Erfgoed

[vc_row][vc_column][vc_column_text]De Damiaanbeweging draagt zorg voor het materieel en immaterieel Damiaanerfgoed. Dit Damiaanerfgoed omvat het geboortehuis van Damiaan in Tremelo, Damiaans graf in Leuven, het Damiaanarchief, de museumcollectie, de collectie van het Damiaancentrum en de collectie van het Damiaan Documentatie- en Informatiecentrum.

Talrijke projecten en initiatieven inzake bewaring, inventarisatie, valorisatie, ontsluiting en onderzoek maken dit erfgoed toegankelijk voor een breed publiek van geïnteresseerde erfgoedliefhebbers en onderzoekers.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Brieven van en aan Damiaan, andere persoonlijke Damiaandocumenten, kunstwerken van Edward Clifford en getuigenissen in het kader van het heiligverklaringsproces (Causa) vormen de kern van dit archief. Dit Damiaanarchief staat gedeeltelijk op de Vlaamse Topstukkenlijst .

Het Damiaanarchief wordt bewaard in Leuven en kan geraadpleegd worden na afspraak. Neem hiervoor contact op via info@damiaanvandaag.be[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”2317″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”2326″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Deze collectie omvat kunstwerken en andere objecten, gelinkt aan de figuur van pater Damiaan, ontstaan in de periode na zijn overlijden (1900-…).

De collectie-inventaris kan je raadplegen via Erfgoedplus. Klik hier.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator color=”green” border_width=”2″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator color=”green” border_width=”2″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Beschermde monumenten

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Voor een overzicht van de beschermde Damiaan-monumenten.
Klik hier

[/vc_column_text][vc_separator color=”green” border_width=”2″][vc_column_text]

Archief

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator color=”green” border_width=”2″][vc_column_text]

Digitale expo Edward Clifford

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]De Brit Edward Clifford was een goede vriend van pater Damiaan. In december 1888, op het einde van Damiaans leven, bracht Clifford een bezoek aan Molokaï. Hij praatte veel met Damiaan, leerde Damiaan en het leven in de nederzetting beter kennen en maakte van de gelegenheid gebruik om portret- en landschapstekeningen te maken. Deze digitale expo op Erfgoedplus presenteert alle Cliffordtekeningen bewaard in het Damiaanarchief in Leuven en ingeschreven op de Vlaamse Topstukkenlijst.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”2318″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator color=”green” border_width=”2″][vc_column_text]

Crowdfundingscampagne Muziekhandschrift

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”2321″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_separator][vc_single_image image=”2320″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]In 2014 ontdekten we in een kist in het Damiaanarchief in Leuven een oud en vergeten Hawaïaans muziekhandschrift met Hawaïaanse en Latijnse religieuze liederen. Hoewel we helemaal niet zeker weten of pater Damiaan de hand heeft gehad in dit muziekhandschrift, ontdekten we wel dat muziek een zeer belangrijke speelde in Damiaans leven en werk.

Met muziek raakte Damiaan een snaar bij ongeneeslijk zieke Hawaïanen en gaf hij hun ondanks alle pijn en verdriet opnieuw levenszin en perspectief. Via de crowdfunding van Boekensteun zamelden we geld in voor de restauratie en de digitalisering van dit kwetsbare handschrift. In 2015 toonden we het handschrift in een expo en lieten het ook opnieuw klinken in een concert voor onze donateurs en andere geïnteresseerden. De opbrengst van het concert ging naar Zingen met Dementie dat koren aanmoedigt en ondersteunt om te zingen met mensen met dementie.

Restauratie, digitalisering, expo en concert waren niet mogelijk zonder de steun van onze donateurs en partners: Erfgoedcel stad Leuven, KADOC-KU Leuven, stadssopraan Noémie Schellens, het Leuvense koor Camerata Aetas Nova, Resonant.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator color=”green” border_width=”2″][vc_column_text]

Collectie Damiaanmuseum

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Authentieke Damiaanobjecten, cultuurobjecten Hawaï/Polynesië,
huisraad geboortehuis Damiaan  vormen de kern van deze collectie.

De collectie-inventaris kan je raadplegen via
Erfgoedplus. Klik hier.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”2323″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator color=”green” border_width=”2″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Collectie Damiaancentrum

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator color=”green” border_width=”2″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Documentatiecentrum

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Het Damiaan Documentatie- en informatiecentrum in Leuven verzamelt, bewaart en ontsluit alle relevante informatie (van boeken tot DVD’s, van krantenartikels tot postzegels) over en rond de figuur van Damiaan, belangrijke personages (Marianne Cope, Ambrose Hutchison, mensen van Kalaupapa), aanverwante thema’s (Hawaï, missie, lepra, etc), belangrijke Damiaanevenementen (overbrenging 1936, 100 jaar overlijden 1989, zaligverklaring 1995, Grootste Belg 2005, Heiligverklaring 2009, Opening vernieuwd Damiaanmuseum 2017, etc).

Het Damiaan Documentatie- en Informatiecentrum in Leuven kan men vrij bezoeken na afspraak. Neem hiervoor contact op via info@damiaanvandaag.be[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”2328″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator color=”green” border_width=”2″][vc_column_text]

Reizende Damiaanexpo

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”2329″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_separator][vc_single_image image=”2330″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]

Haal de expo naar jouw parochie of gemeente

 

Bent u voor uw school, parochie, organisatie of vereniging geïnteresseerd in deze mobiele tentoonstelling?

Neem dan zeker contact met ons op via 016 31 63 68 of info@damiaanvandaag.be.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]De tentoonstelling Held en heilige belicht aan de hand van foto’s, affiches, kranten, schilderijen, citaten en getuigenissen uit het Damiaanarchief en -documentatiecentrum de heldenstatus van Pater Damiaan vanaf zijn vertrek naar Molokaï in 1873 tot en met zijn heiligverklaring in 2009.

Damiaan was niet zomaar een held maar een buitengewone christelijke held die bij God zijn moed en kracht vond voor zijn heldhaftig werk op Molokaï. Het verhaal van Pater Damiaan is bovendien een verhaal zonder einde. Elke dag schrijven mensen van goede wil verder aan zijn verhaal, een verhaal van vrede, gerechtigheid en menswaardigheid.

Deze tentoonstelling gaat op reis. We hopen dat ze op plaatsen waar mensen in de geest van Damiaan leven en werken en zijn erfenis levend houden, een bestemming mag vinden. De tentoonstelling hield al halt in Aarschot, Heverlee , Kortrijk, Tremelo-Ninde , Zele-Huivelde ,  Landen, Kersbeek-Miskom, Zwijnaarde,  Alsemberg, Mechelen, Borgloon, Kessel-Lo, Sint-Amandsberg, Temse, Ieper, Maasmechelen, Waregem, Zierikzee (NL), Valkenburg (NL), Antwerpen, Turnhout, Geel en Begijnendijk.

 

Misschien komt de tentoonstelling ook wel naar u toe. Hieronder vindt u meer praktische informatie:

  • De tentoonstelling bestaat uit een veertiental panelen van 85 x 215 cm. Om ruimte te sparen kunnen de ruggen van de panelen eenvoudig tegen elkaar geplaatst worden.
  • De tentoonstelling is ontworpen als een mobiele tentoonstelling. Opstelling, afbouw en vervoer vragen niet veel tijd en moeite.
  • U hoeft de tentoonstelling niet zelf op- en af te bouwen. Dat doen wij kosteloos voor u.
  • Bij de tentoonstelling voorzien we promomateriaal en een kleine begeleidende brochure met aanvullende informatie. Bovendien is het mogelijk dat iemand van het Damiaancentrum de tentoonstelling komt openen met een toespraak en rondleiding.
  • De tentoonstelling is gratis. Wel vragen we een waarborg.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]