Het Damiaanjaar & -beweging

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”2003″ img_size=”medium” alignment=”center”][vc_column_text css=”.vc_custom_1552142941922{border-radius: 1px !important;}”]
Damiaan op ouder leeftijd op Molokaï

Pater Damiaan (1840-1889) leefde twee eeuwen geleden. Hij liet zich raken door het verhaal van mensen aan de rand van de samenleving. Zijn boodschap van verbondenheid, respect en solidariteit over grenzen heen blijft brandend actueel.

Ook vandaag worden mensen door tal van factoren en omstandigheden (armoede, ziekte, eenzaamheid, werkloosheid, …) buitenspel gezet in onze maatschappij.

In het Damiaanjaar lanceren we daarom een nieuwe Damiaanbeweging die de brede samenleving opnieuw moet inspireren met Damiaans boodschap en waarden.

 

Damiaanjaar

 

Op 11 oktober 2019 vieren we de 10de verjaardag van de heiligverklaring van deze grootste Belg. Damiaanmuseum vzw laat deze verjaardag niet onopgemerkt voorbij gaan en plant samen met zijn partners een nieuw Damiaanjaar onder het motto ‘Damiaan inspireert’. Het Damiaanjaar start op 15 april 2019 en loopt tot 11 oktober 2020, met tal van activiteiten en initiatieven in Tremelo en Leuven. Voor de kalender klik hier.

 

Een nieuwe Damiaanbeweging

 

Het Damiaanjaar zet Damiaan extra in de kijker en brengt zo mensen uit binnen- en buitenland samen in een nieuwe Damiaanbeweging ‘Damiaan inspireert’. De beweging bestaat uit 5 pijlers: plaatsen, inspiratie, activiteiten, educatie en erfgoed.

Via verschillende media, activiteiten en projecten verbindt deze nieuwe beweging mensen, plaatsen en organisaties over grenzen heen en maakt zo op een duurzame wijze de basiswaarden van Damiaan waar in de hedendaagse samenleving.

 

Actuele boodschap en waarden

 

Damiaans actuele boodschap en waarden vormen zijn Special Touch waarmee Damiaan ook nu nog mensen blijft raken. Wereldwijd weet Damiaan vandaag heel wat mensen en organisaties te inspireren om actief werk te maken van een menswaardige en solidaire samenleving waar iedereen zich thuis voelt en tot zijn recht komt ongeacht afkomst, huidskleur, geaardheid, godsdienst of levensovertuiging.

Toch dreigen de boodschap en de waarden van Damiaan steeds meer in de vergeethoek te geraken, hoewel ze vandaag actueler zijn dan ooit. Mensen komen enerzijds steeds minder direct in aanraking met de inspirerende boodschap van Damiaan en anderzijds zijn steeds meer mensen, individueel of in groep, vandaag op zoek naar inspiratiebronnen, veerkracht en maatschappelijk engagement. Ook in het onderwijs, in bedrijven en organisaties wordt dit steeds belangrijker. Het is echter lang niet zo evident om hiervoor ruimte te creëren te midden van de hectiek van het dagelijkse reilen en zeilen.

Via deze nieuwe Damiaanbeweging ontdekken we hoe de Special Touch van Damiaan ons vandaag kan inspireren in de zoektocht naar inspiratiebronnen, veerkracht en maatschappelijk engagement.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_cta h2=”Word Vriend of Ambassadeur van Damiaan!” txt_align=”center” add_button=”bottom” btn_title=”Sluit aan!” btn_color=”green” btn_align=”center”]

Deze website wordt de multimediale portaalsite van de Damiaanbeweging met
inspiratiebijdragen en de meest recente informatie over de activiteiten en de projecten.
Word Vriend of Ambassadeur van Damiaan en wordt lid van de Damiaanbeweging.

[/vc_cta][/vc_column][/vc_row]