Activiteiten

[vc_row][vc_column][vc_column_text]De Damiaanbeweging brengt mensen samen in de geest van Damiaan en organiseert  tal van activiteiten. Wees welkom en neem deel aan onze activiteiten: Damiaanvieringen in Leuven en Tremelo, uitreiking Damiaanprijs, solidariteitsfestival Damiaan Beweegt, Damiaanconcert, Damiaanrun, …[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Zie je het wat avontuurlijker, dan kan je met het gezin of met vrienden deelnemen aan de Damiaanrun, een recreatieve obstakelloop. De route is toegankelijk en haalbaar voor iedereen van 6 tot 66 jaar en neemt je mee op avontuur in Damiaans geboortestreek.
Het Damiaanmuseum is de hele dag open. Een audioguide leidt je rond. De kinderen vinden er ook één op hun maat.  In de feesttent op de parochieparking van Ninde kan je heel wat optredens bijwonen. Talrijke eet- en drankstandjes helpen de dorst en honger te stillen. Speciaal voor de kinderen is er kinderanimatie.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator color=”green” border_width=”2″][vc_column_text]

Solidariteitsfestival Damiaan Beweegt

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Elk jaar, op Hemelvaartdag, vindt het solidariteitsfestival Damiaan Beweegt plaats rond het Damiaanmuseum en de parochiekerk van de Heilige Damiaan van Molokaï in Tremelo-Ninde.

Dit volksfeest brengt jaarlijks een 1000-tal bezoekers samen, jong en oud, uit Tremelo en daarbuiten. Heel wat vrijwilligers van de talrijke verenigingen uit Ninde, Baal en Tremelo geven die dag het beste van zichzelf.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”2289″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”2290″ img_size=””][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Een gevarieerd programma trekt een bont en kleurrijk gezelschap van wandelaars, motards, wielertoeristen, jonge gezinnen, cultuurliefhebbers en Damiaansympathisanten aan.  Een muzikaal opgeluisterde Damiaanviering in de voormiddag zorgt alvast voor de juiste feeststemming. Talrijke bewegwijzerde routes laten je te voet, per fiets of met de moto de geboortestreek van Damiaan en het mooie Hageland verkennen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Dankzij de samenwerking met de Noord-Zuidwerking (GROS) van de gemeente Tremelo verschijnt er tegenover het museum een tentendorp met marktstandjes waar bezoekers kennis kunnen maken de Noord-Zuidacties van de plaatselijke actiecomités en verenigingen.  Een muzikaal evenement op het einde van de dag vormt de krachtige afsluiter en zet Damiaans boodschap van verbondenheid, respect en solidariteit in de verf. Met de opbrengst van dit solidariteitsfestival dragen we Damiaans waarden actief uit en ondersteunen we verschillende goede doelen waaronder Damiaanactie.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”2291″ img_size=”” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”2292″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Blijf op de hoogte van het programma, schrijf je in op onze nieuwsbrief, volg het evenement op Facebook.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator color=”green” border_width=”2″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Damian Run

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Het eendaagse solidariteitsfestival ‘Damiaan Beweegt’, jaarlijks goed voor een duizendtal bezoekers, is reeds decennia een vaste waarde in Tremelo en omstreken en wordt uitgebreid met de Damiaanrun.

De Damiaanrun  is een urban-nature-obstacle run. Met het gezin of vrienden kan je komen klauteren en klimmen, joggen en springen, kruipen en wringen voor Damiaan.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”2293″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]De route is toegankelijk en haalbaar voor iedereen van 6 tot 66 jaar en neemt je mee op avontuur in Damiaans geboortestreek. In ‘waves’ loop je door gebouwen, midden in prachtige natuur, over rivieren.

Na de uitdaging geniet je na tijdens het volks- en wereldfeest van een hapje en drankje, leuke kinderanimatie, marktstandjes, enz. (zie hierboven).

Opbrengst van de Damiaanrun en het volks- e n wereldfeest gaat naar het goede doel (Damiaanactie e.a.).

Blijf op de hoogte van het programma, schrijf je in op onze nieuwsbrief, volg het evenement op Facebook.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator color=”green” border_width=”2″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Damiaanprijs

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]De Damiaanprijs zet mensen en organisaties in de kijker die zich dagelijks in de geest van Damiaan inzetten voor mensen in nood en steekt hen een hart onder de riem. Niet zozeer de grote organisaties of initiatieven wil de Damiaanprijs onder de aandacht brengen maar eens te meer die groepen van mensen of organisaties die in de schaduw bergen verzetten en grenzen verleggen voor hun medemensen in nood.

De Damiaanprijs beloont zo in de geest van Damiaan organisaties die door hun inzet meer respect, verbondenheid en solidariteit teweegbrengen tussen mensen, jong en oud, ziek en gezond.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”2294″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”2297″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_separator][vc_single_image image=”2295″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Selectie

 

Damiaan Vandaag, het Damiaanmuseum en KU Leuven reiken jaarlijks deze Damiaanprijs uit aan een organisatie of een project als erkenning voor hun aandacht en inzet voor kwetsbare medemensen in nood. Een jury bestaande uit vertegenwoordigers van deze organisaties en uit sponsors selecteert de uiteindelijke winnaar op basis van volgende criteria:

  • middelgrote of kleine organisaties of initiatieven (geen ngo’s of overheidsinstellingen);
  • weinig of niet gesubsidieerd;
  • sterke visie of overtuiging;
  • radicale solidariteit met mensen in nood;
  • werking voornamelijk gedragen door vrijwilligers;
  • substantiële inbreng en betrokkenheid van jongeren;
  • lokale werking met potentiële bovenlokale uitstraling of impact

De prijs is een Damiaankunstwerk van de hand van kunstenaar Willy Peeters en een geldprijs bijeengebracht door de sponsors van de Damiaanprijs.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Uitreiking

De Damiaanprijs wordt meestal plechtig uitgereikt in mei aansluitend op een Damiaanviering. De voorbije jaren ging de Damiaanprijs achtereenvolgens naar De Stem van Ons Geheugen (2016), de Sint-Michielsbeweging (2017) en het Vluchtelingenhuis Leuven (2018).

Nominaties

Help ons mee een goede keuze te maken door zelf een organisatie of project te nomineren. Jaarlijks wordt in januari een oproep verspreid. Bezorg ons de naam en contactgegevens van de organisatie of het project en een korte motivatie (enkele regels) waarin je uitlegt waarom die organisatie of dat project de prijs verdient.

Nominaties kan je tot en met 19 maart van elk jaar doorsturen naar info@damiaanvandaag.be of Damiaan Vandaag, Sint-Antoniusberg 5, 3000 Leuven.

Partner worden van de Damiaanprijs

Je kan met jouw bedrijf, organisatie of als particulier partner worden van de Damiaanprijs. Door partner te worden van de Damiaanprijs help je mee de waarden van Damiaan levendig te houden en uit de dragen. Je ondersteunt de winnaar van de Damiaanprijs ook financieel.

Wil je partner worden, aarzel dan niet om ons te contacteren via info@damiaanvandaag.be[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator color=”green” border_width=”2″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Damiaanconcert

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Damiaan was zich erg bewust van de kracht van muziek als bindmiddel en manier om bruggen te slaan tussen mensen en culturen.

Een muzikaal programma mag dus niet ontbreken. Samen met het ensemble Boho Strings onder leiding van dirigent David Ramael en met soprane Noémie Schellens lanceren we een uniek Damiaanconcert: The Special Touch of Father Damien.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”2120″ img_size=”medium” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”2126″ img_size=”medium” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Ook nu nog spreken Damiaans leven en werk tot de verbeelding van miljoenen mensen over culturele en religieuze grenzen heen. Deze muzikale voorstelling vertolkt de mensenlijke waarden van Damiaan. Meer nog dan heilige was Damiaan vooral mens onder de mensen.

Met zijn Special Touch, zijn verbondenheid, respect en solidariteit creëerde hij hoop, daar waar hoop allang was  opgegeven. Tegelijk lezen we in Damiaans brieven ook over zijn talrijke beproevingen: eenzaamheid, vertwijfeling, tegenkanting en onbegrip.

Hoop en vertwijfeling maken Damiaan tot de mens die ons vandaag nog kan inspireren. Dit komt in deze voorstelling  op unieke wijze naar voren.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Speciaal voor bedrijven en organisaties

Het Damiaanconcert is een inspirerend fundraisingsconcert. Door het Damiaanconcert te boeken als bedrijf of organisatie help je de  waarden van Damiaan levend te houden en uit te dragen. Je ondersteunt tegelijk ook de laureaat van de Damiaanprijs financieel. Je rekent je gasten geen inkomgeld aan, maar vraagt hun een gift te doen ten voordele van de laureaat van de  Damiaanprijs tijdens de receptie na afoop van het concert.

Voor meer praktische info, contacteer ons via info@damiaaninspireert.be[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Voor iedereen

Deze concerten zijn niet enkel voorbehouden voor het personeel, de partners of klanten van bedrijven en organisaties. We plannen ook concerten waarvoor iedereen tickets kan aankopen tegen democratische prijzen. Door de deel te nemen houd je de waarden van Damiaan levendig en draag je ze mee uit. Je steunt ook de winnaar(s) van de Damiaanprijs.


Blijf op de hoogte van de concertagenda en de reservatiemogelijkheden, schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Bij Damiaans geboortehuis in Tremelo en zijn graf in Leuven houden mensen, jong en oud, uit binnen- en buitenland doorheen het jaar Damiaans boodschap en waarden levendig in talrijke inspiratiemomenten zoals een religieuze dienst, een interlevensbeschouwelijke viering, bezinnings- en gebedsmomenten.

Rond 10 mei staan we in het bijzonder stil bij Damiaans radicale keuze voor mensen aan de rand van de samenleving en hoe hij ons hiermee ook vandaag oproept om oog te hebben voor wie maatschappelijk buitenspel staat en het moeilijk heeft.

Rond 11 oktober vieren we Damiaans heiligverklaring en gaan we op zoek naar welke universele boodschap Damiaan heeft voor ons vandaag.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”2299″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_single_image image=”2300″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator color=”green” border_width=”2″][vc_column_text]

Damiaan Scholenloop Tremelo

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Tweejaarlijks slaan de lagere scholen in Baal en Tremelo over de leerjaren, schooltypes en levensbeschouwelijke netten heen de handen in elkaar voor een Damiaansponsorloop voor het goede doel. Ze gaan die dag op stap, voeren allerlei sportieve opdrachten uit en verzamelen allemaal op de Tremelose Damiaansite bij het Damiaanmuseum. In de geest van Damiaan bundelen ze daar de krachten met de bewoners van Huize De Veuster en Woonzorgcentrum Damiaan voor een krachtig en begeesterend slotmoment dat Damiaans waarden van verbondenheid, respect en solidariteit kracht bijzet.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Ben je geïnteresseerd om met de scholen uit jouw stad of gemeente ook zulke sponsorloop ten voordele van Damiaan te organiseren, neem gerust met ons contact op info@damiaaninspireert.be[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”2302″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_single_image image=”2301″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator color=”green” border_width=”2″][/vc_column][/vc_row]